Olika modeller av bordslampor

En bordslampa behöver inte bara vara någonting som du har av praktiska skäl, utan kan även bli en del av din inredning. Vilken bordslampa som du bör leta efter beror lite på vilket behov du har, samt var du ska ha lampan placerad. Att välja rätt belysning är a och o och det är därför viktigt att du väljer rätt typ av bordslampa när du gör ditt köp. Här nedanför får du lite mer information om några av de vanligaste modellerna av bordslampor och ved du bör tänka på när du ska köpa dessa.

Fönsterlampa
Förutom taklampor så är fönsterlampor en av de mest förekommande lamporna i ett hem. De flesta väljer att placera en lampa just i fönstret, då detta ger en bra ljuskälla i rummet, samtidigt som det ger ett inbjudande intryck till ditt hem utifrån. En fönsterlampa står oftast placerad på fönsterbrädan, men det kan ibland även förekomma hängande fönsterlampor som då hänger ner ifrån gardinstången. En fönsterlampa har ofta som syfte att ger mer av en stämningsbelysning och du behöver därför inte ha lika starka ljuskällor i dessa.

Skrivbordslampa
Om du behöver en lampa som ger ordentligt med ljus och som du själv kan rikta dit du vill ha det så kan en klassisk skrivbordslampa vara någonting för dig. Dessa har oftast möjligheten att justera både själva lampskärmen samt armen som håller upp denna för att du ska få så bra ljus som möjligt. Dessa lampor hittar du som du kan höra på namnet oftast vid ett skrivbord där du till exempel måste ha bra belysning när du ska jobba. I en skrivbordslampa kan du ofta ha en ljuskälla med ganska så hög styrka

Sänglampa
Vid sängen kan det vara lämpligt att ha en lampa som ger bra sken när du till exempel gör dig redo för att lägga dig eller vill ligga och läsa. Samlingsnamnet för dessa lampor, som kan förekomma i både bords- och väggmonterad form, är sänglampor och brukar återfinnas på de flesta nattduksborden. Har du en dubbelsäng med ett bord på vardera sida kan det vara både fint och praktiskt att ha en lampa på varje sida om sängen. Om du inte vill göra hål i väggen, men ändå ha din lampa hängandes finns det modeller som du klämmer fast på din sängram.